Första nyårsdagen

Det är inte gjort i en handvändning att fira kinesiskt nyår. Det tar 15 dagar. Den första nyårsdagen (igår) ska man traditionellt börja med en vegetarisk måltid, vilket ska ge god karma inför det nya året. Så långt hängde vi med. Pasta och tomatsås blev det här. Fast vi använde vass kniv till lökhackning, och det betyder tydligen otur denna dag. Oh well…

Att använda sopborste betyder tydligen också otur just på den första nyårsdagen, och det lyckades vi med att hålla oss ifrån.

Den viktigaste traditionen under de första nyårsdagarna är att alla släktingar ska gå på visit till varandra, och smaka på varandras godsaker samt ge bort en chokladask eller liknande. Man ska också visa särskild vördnad för de äldsta i sin släkt. Eftersom vi saknar släktingar i detta land får vi mycket tid över, och kan ta det lite lugnt.

Lejondans hör också till, och det ingick i den stora paraden på stan igår kväll, sponsrad av flygbolaget Cathay Pacific. Det drog ut på tiden innan paraden drog igång. Väntan i folkmassa är inte M:s starkaste gren, så till slut åkte F hem med barnen medan jag stod kvar för att se vad som skulle hända.

Det var ett riktigt färgsprakande karnevalståg som till slut drog förbi. Vissa delar var traditionella, t ex en stor vagn med rikedomens gud, lejondans och drakdans. Disneyland och Ocean Park hade egna ekipage, men det fanns också inbjudna sällskap från andra länder, t ex ett gäng insekter på styltor från Australien. Detta blandades upp med lokala gäng, såsom dragspelsklubben, en lokal säckpipeorkester och balettflickor från olika dansskolor.

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.