Hongkongs historia

Här kommer M:s arbete om Hongkongs historia:

Hongkongs historia

För ungefär 164-140 miljoner år sedan så fanns det vulkaner i Hongkong. De sprutade lava hela tiden. Lavan förstörde allting. Sen blev det en öken. För 80-50 miljoner år sen så blev det lite blötare i Hongkong. Det bildades en sjö. Det kan ha funnits dinosaurier här. Man hittade dinosaurieägg i Guangdong-provinsen som är nära Hongkong. För 50 miljoner år sen började bergen bildas för att plattorna i jordskorpan trycktes ihop. För 2 miljoner år sen så fanns det inget hav i Hongkong för att det var istiden på andra ställen i världen, så havsvattennivån sjönk jättemycket. Sen kom vattnet tillbaka för att isen smälte. Sen kom det människor till Hongkong. De bodde i grottor och i enkla hus av bambu och trä. På 200-talet före kristus blev Hongkong en del av Kina. Folk flyttade till Hongkong från kina så det blev mer folk i Hongkong. De levde på pärlfiske, salttillverkning, jakt, fiske och odling.

Handel

Portugal kom på att de kunde passera afrikas sydspets med båt så det blev mycket lättare att handla med Kina. Förut gick de till kina och red på hästar och sånt. Så då handlade de mycket mer med Kina och Hongkong.

Folkslag

Det fanns 4 olika folkslag i Hongkong. Punti var de som kom först och de pratade kantonesiska. De bodde på land och odlade. Sen kom Hakka. De odlade också och hade pyjamasliknande svarta kläder på sig. Sen kom Tanka och Hoklo. De levde på fiske och bodde på båtar.

Opiumkriget

På 1800-talet köpte Storbritannien massa saker av Kina. Kina ville att de skulle betala med silver. När det tog slut på silver så betalade de med opium som många blev beroende av. Opium är en sorts knark. Kina förbjöd att röka och handla med opium, men Storbritannien ville fortfarande handla med det. Så det blev krig och Storbritannien vann. Därför hörde Hongkong till Storbritannien 1842. De bestämde det när det blev fred.

Storbritanniens tid

Storbritannien byggde massor av hus och missionärerna byggde skolor och sjukhus och kyrkor. Affärerna gick bra och Hongkong blev en rik stad. Storbritannien ville ha mer mark så de hyrde resten av Hongkong i 99 år.

 Japanerna invaderar

På 1930-talet så försökte Japan invadera Kina. 1937 blev det krig och de tog över ganska många städer och till slut kom de till Hongkong. De tog över i 4 år (1941-1945) men USA släppte atombomber på Japan så då gav Japan upp. Hongkong blev brittiskt igen.

Efter kriget

Från 60-talet och framåt byggde de skyskrapor och höga hus i Hongkong. Mitt favorithus ser ut som ett diskohus för det blinkar hela tiden. 1997 lämnades Hongkong tillbaks till Kina.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.