Äta myror?

Hemkommen efter en mysig eftermiddagsutflykt med barnen till Kowloon City. Vi åt en enkel men smaskig lunch på vår vanliga restaurang där: Myrorna-klättrar-uppför-trädet, en glasnudelrätt med fläskfärs och chili, stekta bönor med lite sparriskaraktär kryddade med vitlöksfräst fläskfärs, samt stekta dumplings. De är duktiga på det där, kineserna, att låta köttet vara en krydda istället för huvudsaken. Att maten är sån beror sannolikt på att kött varit en lyxvara för de flesta tidigare. Nu äter kineserna alltmer kött, framför allt fläsk och kyckling. På finare middagar struntar man helt i riset och ägnar sig bara åt kött och grönsaker. På slutet kan det komma in vattenmelon och körsbärstomater som efterrätt. Men för oss som önskar minska den totala köttkonsumtionen är kinesisk mat ofta ett bra alternativ.

Efter lunchen hyrde jag cyklar åt barnen och satte mig på en bänk med ett korsord och iste. Framför mig hade jag följande ”balansbom”.

2013 026

Det ser ju inte alltför komplicerat ut – eller hur? Man går helt enkelt balansgång på den. Till vänster satt dock en typisk hongkongsk instruktionsskylt.

 

2013 025

 

En liten översättning:

-Sträck ut armarna.

-Gå längs med bommarna.

-Utveckla balanskraft.

Nybörjare 2-4 gånger.

Avancerat 4-6 gånger.

 

Men om jag vill gå 5 gånger då, fast jag är nybörjare, vad skulle hända då, frågar man sig. Det är nästan så man blir lite upprorisk och får lust att använda bommen till något helt annat än det var tänkt. Man kanske kan hoppa över den. Vågat va? Allt ska vara så himla reglerat och strukturerat så man blir allergisk ibland.

På lekplatserna finns det en skylt med rekommenderad ålder. Det kan vara t ex 5-12 år, trots att jag har svårt att se en tolvåring roa sig på den lilla klätterställningen med tillhörande rutschkana, i alla fall någon längre stund. Och trots detta fokus på säkerhet så finns det inga hjälmar att hyra eller låna, varken på cykelbanan eller på skridskobanan. Lite motsägelsefullt.

Andra skyltar som inte finns hemma är de som talar om vad böterna skulle bli om någon skulle avslöja en med att göra det som är förbjudet. Här är ett exempel.

2013 031

5000 hongkongdollar (4089 SEK) kostar det att bli påkommen med att spotta eller röka i tunnelbanan. Det kanske är effektivt, för jag har aldrig sett någon göra varken det ena eller det andra.

 

När barnen hade cyklat färdigt (trots att korsordet fortfarande inte var färdiglöst) tog vi en promenad i Kowloon City.

2013 027Det är tydligen säsong för färska bambuskott. Det är de toppiga knölarna i mitten av bilden. Till höger om den ligger någon annan späd bambudel som man säkert också kan äta.

 

2013

 

Jag hittade en superbillig porslinsaffär och kunde inte låta bli att köpa ett par fina små skålar, inte större och tyngre än att de borde få plats i packningen. Ca en tia kostade de två skålarna tillsammans. En ananas köpte vi också, för att råda bot på abstinensen efter Taiwanresan.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Äta myror?

  1. Fällmannen skriver:

    Det i mitten är mycket riktigt bambu, liksom det uppe till höger – men det gröna i nedre högra hörnet är vid närmare eftertanke (och läsning på den lilla skylten i bildens nederkant…) vildrisstam. Vildris i sig är inte någon stor produkt i Kina, men stammen äts kokt som grönsak. 🙂

Kommentarer är stängda.