Samtal om konst och demokrati

Jag ville ju berätta lite mer om de kinesiska konstnärer vi träffade över en middag på Nordica. Luo Fei, konstnär och curator på Nordica, hade satt samman ett bildspel med verk av de olika konstnärerna. F, jag och konstnärerna tittade på bilderna före maten, och Luo Fei presenterade lite kort på engelska de olika konstnärerna och deras verk. Det var som att gå på flera privata vernissager på en gång och få veta hur konstnärerna tänkt omkring verken. Vilken förmån! Flera av dessa konstnärer har via Nordica haft utställningar i Sverige.

Det som slog mig var vilka ”fria tänkare” dessa konstnärer är, och att deras konst lätt väcker existensiella och i viss mån politiska frågor, och att det är lite av förklaringen till varför de knutits till Nordica. Det kan inte vara så lätt att vara en fritt skapande konstnär i en diktatur. Jag kan tänka mig att de ofta balanserar på godtagbarhetens rand, och att det kräver ett visst mod.

Efter den korta introduktionen som för min skull gjordes på engelska fördes de filosofiska, religiösa och politiska samtalen på mandarin. Luo Fei gjorde gentlemannamässiga försök att sammanfatta på engelska, men det var liksom kört. Jag var ändå tacksam för den privata konstvisningen och tankarna den väckte.

Någon dag innan vi kom till Kunming hade det varit en stor demonstration mot ett oljeraffinaderi som just byggts i området. Det blev ytterligare en demonstration på torsdagen. Vi fick höra att myndigheterna krävt att alla universitet skulle ordna obligatoriska aktiviteter på campus under torsdagen, för att studenterna inte skulle kunna delta i demonstrationen. Så kan det gå till i en diktatur. Vi såg inte demonstrationen, för vi var uppe i bergen, men vi hörde att den ändå blev stor och att det gick lugnt till. Extra många poliser var ute på stan.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.