4 juni

Idag är det 4 juni, samma datum som massakern på Himmelska fridens torg i Peking, 1989, då flera hundra studenter som demonstrerade för demokrati sköts ihjäl av kinesisk militär. I Victoria Park här i Hongkong pågår just nu en stor manifestation med ljuständning för att minnas offren. F har åkt dit, men vi stannade hemma. Jobbigt för barnen med för mycket folk tror jag.

2013 242Sedan en månad tillbaka finns ett temporärt museum här på campus, där man kan se filmklipp från händelserna och läsa mer om demokratirörelsen och offren. Eftersom det är förbjudet att högtidlighålla minnet av händelserna i fastlandskina drar de på lite extra här i Hongkong, där det är tillåtet. Här finns många studenter från fastlandskina, som kan få lära sig mer om vad som hände på Himmelska fridens torg. Det är inte alls säkert att de vet så mycket om det.

 

 

2013 241

En sån här gips-frihetsgudinna hade studenterna med sig på Himmelska fridens torg, och vi har en kopia i universitetets entréhall.  Just nu har den fått en mer framskjuten position. Maken lade ut ett foto av den på sitt ”weibo-konto”, den kinesiska motsvarigheten till twitter, men efter en halvtimme var den borttagen. Olämpligt innehåll, tycker Kina.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.