Tänk att vi åkte till ett sånt ställe där det fanns så mycket kul

utbrast M idag. Han tänkte mest på alla stränder och de båda nöjesfälten tror jag. Och kanske sportbilarna. Det känns väldigt skönt att höra det från honom, han som var mest undrande till varför vi nödvändigtvis skulle ge oss ut i världen. Det blev bra!

Det har varit hyfsat lätt för oss att finna oss tillrätta i Hongkong. Det är en enkel stad att ta sig fram i. Bekväm och logisk, bra kollektivtrafik, och folk pratar engelska, åtminstone lite grann.

Hongkong är en stad som är lätt att tycka om. Den är inte bara höghus och död betong (även om skyskraporna absolut har sin charm). Alla dessa berg med lummig grönska, häftiga banyanträd med rötter som slingrar sig högt och lågt, alla ”krukväxter” som här växer vilt som träd eller buskar. Naturen är alltid närvarande och påtaglig. Att vi flera gånger har träffat apor i vilt tillstånd har varit ett plus. (Att vi också sett världens tredje farligaste orm i vilt tillstånd vill jag dock helst glömma…)

Här finns gott om utflykter att göra, spännande öar, härliga stränder, hyfsade museer. Kontrasterna är fascinerande. Blänkande skyskrapor kontra låga skjul och gamla muromgärdade byar. En extrem lyxkonsumtion, märkesbutiker som jag aldrig sett någon annanstans, en ofattbar mängd fruktansvärt dyra bilar kontra folk som bor på varandra i pyttelägenheter. Här finns allt. Man kan äta gott på restaurang väldigt billigt men också väldigt dyrt. Här finns västerländska kvarter men också tydligt kinesiska kvarter. Man kan beskriva Hongkong som ”Kina light”. Man kan uppleva en hel del av kinesiska företeelser, men man slipper en del obekvämligheter som brukar följa med på köpet.

Jag är, liksom M, glad att jag hamnade här ett tag. Liksom jag saknar människor och saker från Sverige när jag är här kommer jag säkert att sakna människor och saker från Hongkong när jag kommer hem igen, men än så länge är det lite svårt att veta vilka saker det blir.

När jag kommer hem ser jag fram emot att dricka vattnet direkt ur kranen, krama mina vänner, sjunga med min RIKTIGA kör, äta större mängder ost som grevé, mozzarella, halloumi och feta. Och filmjölk! Jag ser också fram emot att få prata svenska i större utsträckning, och slippa leta efter ord så ofta, även om det har gått bra med engelskan. Det är också det andra, det som inte sitter i språket utan i den gemensamma kulturella kontexten. Det ska bli riktigt skönt att komma hem! Imorgon är det två veckor kvar.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Tänk att vi åkte till ett sånt ställe där det fanns så mycket kul

  1. BrittInger skriver:

    Låter jättehärligt allt du beskriver – jag har inte gjort någon resa i den fysiska världen men däremot en stor inre!

Kommentarer är stängda.