Till minne av en död poet

Idag är det allmän helgdag pga Tuen Ng-festivalen, som firas på den femte dagen i den femte månaden i den kinesiska kalendern. Man ska äta klumpar av klibbigt ris inlindade i bambublad och det hålls drakbåtstävlingar på flera håll. De flesta säger att man firar Tuen Ng till minne av den oppositionelle poeten, Qu Yuan, som levde på 300-talet f Kr . Han dränkte sig i desperation just denna dag. Folk lade de klibbiga risklumparna i vattnet för att fiskarna skulle äta dem istället för hans kropp. Som om det skulle hjälpa. Folk paddlade också ut på vattnet för att leta efter kroppen och skrämma bort fiskarna. Där har vi ursprunget till drakbåtstävlingarna.

Vi brydde oss inte så mycket om det, för vi har haft avskedspoolparty med hemskolegruppen idag. Inga klibbiga risklumpar, men pastasallad, pizza och kladdkaka. Jag tror jag gillar det bättre. Inte så många kunde komma, men det var trevligt ändå. Barnen lekte länge, länge i poolen med en gigantisk uppblåst val, och M lärde sig att dyka i från kanten. Jag kommer att sakna alla de andra kloka mammorna som jag har delat erfarenheter med under detta år.

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.