Julgudstjänst och kalabalik

Det är julaftons morgon. M har kastat tindrande blickar på pakethögen under/bredvid minigranen. Vi har mer paket än gran i år, men det går väl också bra. Jag vaknade ganska tidigt. Det var svårt att sova lugnt efter all dramatik igår, och fortfarande luktar det lite bränt här. Men jag tar det från början.

Blommor på Stanley Market.

Blommor på Stanley Market.

Efter lite julmatsförberedelser hemma åkte vi alla till Stanley. Det var sol från klarblå himmel och den jagade bort den kalla morgonluften så att det blev riktigt skönt. Vi strosade förbi marknaden ner mot strandpromenaden där vi hade bokat bord på Pizza Express.

2012 202

 

 

 

Vi fick ett fönsterbord på övervåningen och hade strålande utsikt.

 

 

 

2012 219

 

 

Och min ljumma sallad med getost och aubergine var så vacker, och så god!

 

 

2012 220St Stephen’s kapell ligger på toppen av en kulle på Stanley-halvön. Där skulle svenska kyrkans julgudstjänst äga rum. Vi var där tidigt för att öva med ad hoc-kören. Gudstjänsten blev stämningsfull med mycket musik och den lilla kören lyckades riktigt bra med bl a ”Jul, jul, strålande jul” fyrstämmigt. Efteråt kaffe med lussebullar och pepparkakor ute på ”kyrkbacken”.

 

 

 

2012 224På väg ner från kapellet tog utsikten med det begynnande kvällsljuset nästan andan ur en.

Det var först på bussen på väg därifrån som jag  insåg att jag hade glömt grytan med rödbetor kokande på gasspisen där hemma. Kallsvett! Fasa! Det känns som om jag höll andan hela vägen hem. F hittade ett nummer till servicepersonalen på campus där vi bor och lyckades förklara för dem vad vår rädsla gällde. De sa åtminstone inte att de redan haft brandutryckning…

De hade inga extranycklar, men när vi kom hem en halvtimma senare hade de brutit sig in, hittat en väldigt varm gryta med tre svarta kolbollar i och en lägenhet som luktade bränt. De hade ställt upp alla fönster för vädring, så när vi kom kändes det ändå inte så farligt. De hade även testat så att gasspisen funkade och bytt ut låset som de hade brutit upp.

7h hade grytan stått på spisen! 7h! Jag kan inte nog uttrycka min tacksamhet över vår änglavakt idag. Chocken och rädslan gick sakta ur kroppen på oss alla under kvällen. Trots att vi griljerade skinka, stekte köttbullar och rimmade på paket var det svårt att släppa det som hänt. Man borde ju bara vara glad för att allt gick bra, men jag var ändå tvungen att gråta en skvätt till vid läggdags innan jag kunde sova. Man kan inte riktigt släppa det där ”tänk om”.

Men nu är det julafton, vi är här alla fem, vi mår bra. Vårt hem är intakt och vi har det vi behöver. Det ska jag försöka njuta av idag. God jul till er alla!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Julgudstjänst och kalabalik

  1. Elisabeth skriver:

    Jag förstår din efterhandsångest och tänker på den gången Johanna var ensam med en kompis, åtta år gammal och de fick för sig att de skulle koka te. Kastrullen sattes på spisen och glömdes bort för ponnylek… Det slutade med en aluminiumkastrull nedsmält på spisplattan och en förtvivlad liten flicka. Inget annat. Men tanken på vad som kunde ha hänt slår mig fortfarande ibland.

  2. Jill lindholm skriver:

    Hu Hu vilken skräck och vilken lycka att det gick bra!Denna jul kommer ni aldrig att glömma. Vi har klarat oss från spisskräckupplevelser i jul. Packar idag bilen för att fira jullunch med min pappa i Älvsjö. Glider sedan vidare till Kalle Anka med middag hos mamma i Bålsta. Imorgon drar vi vidare till Borlänge för att åka slalom i dagarna tre. Tänkter njuta av snön och dagsljus! God Jul !

  3. Britt Inger skriver:

    Håller med Jill angående både skräck och lycka att allt gick bra!
    Julen blev otroligt vacker med massor med snö i Norra Uppland och häst o släde som mötte upp vid Östervåla Gästgiveri där julen tillbringades!

Kommentarer är stängda.