Caesarutställning och dim sum

Idag har vi varit med Fanny och Theodore på Science Museum och sett utställningen om Julius Caesar med undertexten ”Military Genious and Mighty Machines” (militärt geni och mäktiga maskiner).

2012 394

Fokus låg på att visa fiffiga uppfinningar och konstruktioner som underlättade i byggandet och krigandet, t ex katapulter, vattenhjul, brokonstruktioner och kullager. Man kan ju tro av utställningens titel att det var Caesar själv som uppfann allt detta, men snarare började väl sakerna användas under hans tid. Hans namn skänker kanske en viss glans åt utställningen. Vi tyckte, hur som helst, att den var lärorik och kul.

 

 

2012 396

 

Barnen fick pröva att bygga ett valv med träklossar, med hjälp av stödstrukturer som man sedan kunde plocka bort (om man gjort rätt).

 

 

 

 

2012 406

Fanny, som är uppväxt i Hongkong bjöd oss på en dimsumlunch tvärs över gatan. Dim sum är en måltid med olika smårätter, ungefär som tapas, men helt andra smaker förstås. Flera av rätterna idag smakade annorlunda än de vi prövat förut. Degen i olika knyten var ganska söt, trots att de innehöll t ex kött- eller räkfyllning. De där brytningarna känns ju ganska skumma för en svensk, trots att vi ju också kan ha socker i en del mat, t ex inläggningar, ketchup, våfflor, pannkakor, risgrynsgröt etc. Bullar är något vi helt förknippar med fika, inte med mat. På vår mataffär ligger söta bullar med fyllning av tonfisk, röda bönor eller kött bredvid bullar med vanilj- eller blåbärsfyllning. För hongkongborna är det liksom inte olika kategorier.

M och E fick pröva Theodores favoriträtt, stekta knapriga nudlar. De syns på det hjärtformade fatet ovan. Man tar lite på sin tallrik och  häller på lite vinäger samt en sked strösocker. Barnen gillade det men utelämnade vinägern. Nudlar med socker. Hm…

Fanny och Theodore följde med oss hem för att pojkarna skulle få leka och jag fick en god genomgång av hur man firar det kinesiska nyåret av Fanny. Hon är en källa till så mycket kunskap! Dessutom fikade vi med äppelkaka och vaniljsås som jag köpte på IKEA igår. Trevligt att pröva varandras specialiteter!

 

Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.